Uppgift:
1. Hur uppkommer ljus?
2. Varför ger olika ämnen olika spektrum?
3. Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
4. Vad används detta till?
Hur kan vi koppla detta till det vi lärde oss om ljusvågor och ljusets brytning?
Syfte:
För att vi ska lära oss om de olika spektrumen och få förståelse för att där finns olika sorters spektrum. Även lära oss varför spektrumen blir olika beroende på vilket ämne vi kollar på. För att sedan kunna ta reda på hur detta används i vardagen.
Hypotes:
Ljus kommer från en ljusskälla som t.ex en lampa eller naturligt ljus som solens. Det kan uppkomma av antingen elektricitet eller t.ex en explosion.
Jag tror att olika ämnen ger olika spektrum eftersom deras intensitet är olika och de har olika många atomer, elektroner och de sitter olika nära varandra.
Det kan uppkomma olika spektrum ifall ljuset bryts olika i de olika ämnena.
Materiel:
lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop.
Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
3. Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller!
Resultat:
På bilden ser du hur dem olika ljusens spektrum ser ut.
Slutsats:
Nu vet jag att vågor uppkommer när man tillför elektrisk energi och elektronerna påverkas. Då vill de röra sig och hoppar ut en bit, alltid samma avstånd. Sen hoppar dem tillbaka. När de hoppar tillbaka så skickas det ut ljus/fotoner. Även kallad elektromagnetisk strålning. De fortsätter hoppa fram och tillbaka hela tiden och vi ser det som en viss färg. Beroende på hur långa eller korta hoppen är ser vi det som olika färger.
Jag trodde att det blev olika spektrum beroende på hur utan var och vad ljuste behövde gå genom för yta/material innan det går ut till oss. Även fast det inte var på grund av det är jag är inte helt ute och cyklar. Det är på grund av vilken form det som lyser är i. I tillexempel glödlampan är det en metaltråd som lyser. Den är då i fast form. Så är det något som är i fast eller flytande form får vi ett kontinuerligt spektrum. Har vi något som lyser i gasform, till exempel ett lysrör så får vi ett linje spektrum. Det är för att elektronerna är på oliak avstånd från varandra. När det är i fast eller flytande form sitter de väldigt nära varandra och kan då ge ett mer ”flytande” färg spektrum. Medans i gasform sitter de med större mellanrum och då får vi ett mer streckat spektrum alltså ett linjespektrum. Detta ger även svar på den tredje frågeställningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar